Transparantie: In mijn artikelen gebruik ik soms affiliate links. Als je via deze links iets boekt, verdien ik een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Dit helpt me om deze blog draaiende te houden, terwijl jij geniet van de besparende tips. Bedankt voor je support! --------
Wanneer ik praat over mijn solo reiservaringen met nieuwe mensen die ik ontmoet, hoor ik vaak dat ze zelf niet zo zouden durven reizen. Daarnaast krijgen ik als soloreiziger regelmatig de opmerking: “Daar ben ik nu eens echt jaloers op.”
Uiteraard bedoelen ze dit niet in de zin dat ze het me niet gunnen.
Waarom durven sommige mensen niet solo te reizen?
Er zijn diverse redenen waarom mensen aarzelen om solo te reizen. Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen solo reizen en single reizen. Solo reizen betekent reizen zonder enige reisorganisatie, meestal niet in een groep, waarbij je alles zelf organiseert en boekt. Single reizen daarentegen, kan ook in groepsverband zijn. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende angsten die sommige mensen jaloers maken op jouw vermogen om solo te reizen.
Alleen kunnen zijn
Veel mensen vinden het moeilijk om alleen te zijn en volledig op zichzelf te moeten vertrouwen. Daarnaast speelt het sociale aspect een grote rol. De angst om echt alleen te zijn gedurende de hele reis kan verlammend werken. Maar ik kan je garanderen dat dat niet zo is. Met enkele tips kun je gemakkelijk andere mensen leren kennen, zoals je hier kunt lezen.
Zich onveilig voelen
Wanneer je alleen reist, is er niemand die jou direct kan beschermen. Dit kan een grote drempel vormen om solo op reis te gaan. Het hangt ook af van jouw bestemming. Onthoud dat jouw grootste beschermers jouw intuïtie, alertheid en voorbereiding zijn. Er zijn tal van basisregels die het onveiligheidsgevoel tot een minimum beperken.
Thuisbasis missen
Wanneer je als koppel of in een groep reist, heb je altijd een vorm van afleiding. Reizend solo zul je sneller het thuisfront missen. Dit kan voor velen een reden zijn om niet solo te reizen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om contact met thuis te houden, zelfs met grote tijdsverschillen. Denk aan apps zoals Polarsteps, WhatsApp, Signal, Telegram en Facebook. Ik gebruik veel Signal, Telegram en voor reisvrienden en familie de app Polarsteps. In dit artikel kan je lezen wat Polarsteps doet.
Wat zouden anderen wel denken?
Tijdens mijn eerste soloreis speelde deze gedachte ook in mijn hoofd. Toen ik mijn plannen deelde, vroeg iemand: “Is dit niet een beetje asociaal?” Ik begreep de link tussen asociaal zijn en alleen reizen totaal niet, dus ben ik gewoon doorgegaan. Ik ken echter nog steeds mensen die zich zorgen maken over wat anderen van hun soloreis zouden denken. Veel van deze opmerkingen komen voort uit hun eigen angsten. Mijn advies: boek dat ticket en ga ervoor!
De verre afstand van huis
Veel mensen denken dat een eerste soloreis naar een exotische bestemming moet zijn. Hoewel ik dat zeker aanbeveel, kun je ook beginnen met een citytripje dichter bij huis. Dit helpt je wennen aan het idee van solo reizen en de bijbehorende situatie, voordelen en nadelen. Na verloop van tijd kun je geleidelijk aan langere reizen maken, inclusief vluchten, zoals je in dit artikel kunt lezen.
Om organisatorische redenen
De voornaamste reden waarom velen niet solo durven of willen reizen, zijn organisatorische uitdagingen. Veel mensen genieten ervan dat alles vooraf is georganiseerd door een reisorganisatie. Dagelijkse busritten, geboekte slaapplaatsen, vaste maaltijden en strakke reisplannen. Het nadeel is uiteraard dat dit vaak duurder is dan zelf alles regelen en dat het reisbudget groter moet zijn. Anderzijds biedt dit voor velen een gevoel van zekerheid. Ze kunnen bij problemen eenvoudig de gids benaderen. Ik begrijp deze behoefte aan zekerheid zeer goed.
Conclusie
Heb je nu nog een reden om jouw eerste soloreis uit te stellen? Yes, you can! Met de juiste voorbereiding en mindset kan je genieten van de vrijheid en de unieke ervaringen die solo reizen biedt.