Transparantie: In mijn artikelen gebruik ik soms affiliate links. Als je via deze links iets boekt, verdien ik een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Dit helpt me om deze blog draaiende te houden, terwijl jij geniet van de besparende tips. Bedankt voor je support! ---------
Hier gaan we …
Google Maps (werkt niet altijd goed in alle landen) of Maps.me (ideaal voor hikes)
Mijn voorkeur gaat naar Maps.me, omdat deze bruikbaar is in alle landen en uitermate geschikt is voor het bijhouden en downloaden van wandelroutes. Google Maps is bekender vanwege de snelle weergave van routes en plaatsen, maar Maps.me is voor avonturiers vaak de betere keuze. Beide zijn onmisbare apps voor elke soloreis.
ChatGPT (info vragen over gebouwen, culturen, gewoontes, …)
Ik gebruik de betaalde versie (€21 per maand), en dat is het dubbel en dik waard. Er is ook een gratis versie maar die heeft wel wat beperkingen. ChatGPT helpt je op reis om snel meer te weten te komen over cultuur, bezienswaardigheden of lokale gebruiken. Ben je bijvoorbeeld in Rome en wil je wat meer weten over het Vaticaan? Vraag het aan ChatGPT en krijg direct een gedetailleerde uitleg en zelfs gesproken als je dat wilt. Een extra plus: je kunt ook foto’s maken van gebouwen en aan ChatGPT vragen om er meer over te vertellen.
Ook heeft ChatGPT een verrassend sociale functie. Voel je je even eenzaam tijdens je solotrip? Praat wat met ChatGPT. Je zal versteld staan hoe dicht dit gesprek al komt bij een echt gesprek. Zelfs toon en sarcasme zijn soms mogelijk. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het kan echt helpen om een moeilijk moment te overbruggen, vooral wanneer je vrienden niet bereikbaar zijn vanwege tijdsverschillen.
DeepL (vertalen zowel in tekst als met spraak)
Engels is dan wel een wereldtaal, maar als je veel reist, kom je vaak in landen waar Engels weinig gesproken wordt. Reken dus niet op Engels of Spaans om je overal verstaanbaar te maken. Hier komt de vertaalapp DeepL goed van pas, vooral omdat je zowel tekst als spraak kunt vertalen. Deze functie is bijvoorbeeld erg handig in landen zoals Zuid-Korea, waar Engelstalige communicatie beperkt is. Echt een must voor elke solo reiziger!
XE Currency (valutaverrekening naar Euro)
Dit is een app die ik veel gebruik om snel de kosten in euro’s te berekenen. Buiten Europa krijg je te maken met verschillende valuta, en met de XE-app kun je eenvoudig omrekenen. Voer het bedrag in de lokale valuta in, en XE geeft je direct de waarde in euro’s. Ideaal voor reizigers die willen weten wat ze precies uitgeven.
Google Lens (vertalen, objectherkenning)
Google Lens is onmisbaar als je in een land bent waar bijvoorbeeld menukaarten alleen in de lokale taal zijn. Je opent de app, selecteert “vertalen,” en kunt zo direct de vertaling zien. Of je nu waarschuwingsborden wilt lezen of planten en bloemen wilt herkennen, Google Lens kan het allemaal. Echt handig tijdens een soloreis!
Uber, Grab, Bolt (vervoer eender waar)
Transport is altijd noodzakelijk tijdens het reizen, en met Uber, Grab of Bolt kom je overal. Zorg dat je alle drie de apps downloadt, want afhankelijk van het land is er een andere dienst beschikbaar. Zo heeft Grab bijvoorbeeld bijna een monopolie in Zuidoost-Azië, terwijl Uber vooral in Europa actief is. Deze apps zijn een veilige en vaak goedkopere keuze dan een taxi, en je kunt soms zelfs transport delen om de kosten verder te verlagen. Must-have voor de solo reiziger!
YouTube (informeer jezelf in rustige momenten)
YouTube is een geweldige bron van informatie over culturen, gewoontes en do’s & don’ts in een land. Veel soloreizigers delen hun ervaringen hier, en met de downloadfunctie kun je video’s opslaan en offline bekijken. Dit is vooral handig in taxi’s, treinen of vliegtuigen. Zo kun je jezelf voorbereiden op de volgende bestemming, zelfs zonder internet.
Rome2Rio (transportopties vergelijken)
Met Rome2Rio zie je eenvoudig alle reismogelijkheden tussen twee steden, inclusief prijzen en reistijden. Of je nu een bus, boot, ferry of trein wilt nemen, Rome2Rio biedt een overzicht van alle opties. Zo ontdek je soms ook verrassende vervoersmogelijkheden die je anders misschien had gemist.
Skyscanner (goedkope vliegtickets zoeken)
Skyscanner is ideaal om snel voordelige vliegtickets te vinden, of je nu een verre vlucht zoekt of een binnenlandse vlucht (domestic flight). Een onmisbare app voor de budgetbewuste solo reiziger!
Revolut (kredietkaart, valuta wisselen, ATM afhaling)
Ik ben een absolute fan van Revolut vanwege de veelzijdigheid. Je kunt kiezen voor een fysieke of eenmalige virtuele kredietkaart, wat handig is in gebieden waar fraude voorkomt. Want je kan de virtuele kaart slechts eenmaal gebruiken. Daarnaast kun je in de app saldo controleren, geld overschrijven en valuta wisselen. Ik gebruik zowel Revolut als Wise: de ene is Visa, de andere Mastercard, zodat ik altijd een optie heb die werkt. Revolut is ook fijn omdat je je kaart eenvoudig kunt deblokkeren via de app. Een must als je bijvoorbeeld in Bali bent en je kaart door een mogelijke verdachte transactie geblokkeerd wordt. Even de transactie in de app nakijken en confirmeren dat dit wel degelijk jouw gewenste transactie was en de kaart is meteen weer klaar voor gebruik. Bij sommige kredietkaarten moet je bellen naar een Belgisch telefoonnummer om jouw kaart te laten deblokkeren. Dat wil je echt niet hebben in Bali of andere exotische oorden.
Freetour (stadsrondleidingen met lokale gidsen)
Stadstours zijn leuk, maar kunnen prijzig zijn. Met de Freetour-app kun je zoeken naar gratis of goedkope rondleidingen. Gidsen leven van tips, maar het is vaak veel voordeliger dan een georganiseerde tour. Echt een aanrader voor solo reizigers die een stad willen ontdekken zonder een fortuin uit te geven. Maar vergeet uiteraard jouw gids niet te tippen voor zijn werk! Een win-win situatie. Love it!
NordVPN (veilig online surfen)
Met NordVPN surf je veilig op lokale wifi-netwerken in hotels, luchthavens en stations. Een extra voordeel: je kunt aangeven welke VPN-node je gebruikt, zodat je bijvoorbeeld Belgische Netflix kunt kijken, ook in het buitenland. Eigenlijk fake je zo dat je in België bent. Bovendien kunnen prijzen van tours en tickets soms lager zijn wanneer je je locatie aanpast naar het land waarin je reist. Zo kun je soms goedkoper boeken!
Polarsteps (reisdagboek en geruststelling voor het thuisfront)
Polarsteps is een handige app die je locatie en reisroute via GPS bijhoudt en dit op een mooie manier visualiseert. Je kunt een reisdagboek bijhouden met foto’s en tekst en dit delen via een link met vrienden en familie. Vooral als je solo reist, biedt dit een stukje geruststelling voor je kinderen, familie of vrienden die kunnen volgen dat het goed met je gaat. Ik gebruik het graag, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn kinderen.
Splitwise (kosten delen met andere reizigers)
Tijdens jouw solo of single reizen ontmoet je vaak andere reizigers. Soms deel je enkele dagen kosten, zoals voor taxi’s of maaltijden. Met Splitwise kun je de kosten eenvoudig bijhouden en pas aan het einde afrekenen. Zo hoef je niet telkens met cash te werken en heb je een overzicht van wat er allemaal is uitgegeven.
Met deze apps op je telefoon ben je helemaal voorbereid op jouw soloreis. Ze zijn niet alleen handig, maar bieden ook veiligheid, gemak en – niet onbelangrijk – een stukje “gezelschap” wanneer je dat even nodig hebt.